Vores barn skal starte i dagpleje

Vi håber med denne information at give lidt inspiration til, hvordan I bedst muligt hjælper jeres barn på vej til det nye spædende dagplejeliv fyldt med dejlige nærværende oplevelser og nye venner.

Opstart i dagplejen

Det er vigtigt, at I har god tid til at hjælpe jeres barn godt i gang. Det er godt, at mor eller far er med de første dage og dernæst trappe tiden langsomt op over 1-2 uger. Jeres barn skal vænne sig til alt det nye – en ny tilknytningsperson, nye indtryk til sanserne, nye lyde, lugte, smage, og andre arme som holder anderledes.

For mange børn er 1-2 uger nok til at de falder til, så mor og far trygt kan starte på arbejde. Men for nogle børn kan det være lidt svært. Nogle børn græder måske, og er svære at trøste. Andre børn kan have svært ved at falde i søvn eller spise i dagplejen og kan dermed får lidt urolige dage. 

Det er hårdt for alle hvis I oplever dette. Det er ikke ualmindeligt og helt okay, at jeres barn reagerer på adskillelsen fra jer. Vi skal finde ud af at hjælpe jeres barn bedst muligt, og det skal nok løse sig.

Det er væsentligt at få gode snakke med jeres dagplejer om, hvad de gør, og hvad I kan gøre derhjemme. Lyt til både dig selv og også til din dagplejer - og snak jer frem til løsninger, som du som forælder er tryg ved, og som din dagplejer ved kan være en god ide.

Hvis det er svært for jeres barn, kan dagplejer indbyde jer og en supervisor til en samtale om, hvordan vi sammen hjælper jeres barn til at falde godt til.

Amning

Hvis jeres barn bliver ammet, er det godt at være opmærksom på, at jeres barn skal trappes ned i de timer, det kommer til at skulle være i dagplejen. Det kan være svært for at for jeres barn at forstå, at det ikke kan ammes i dagplejen fx inden en lur i barnevognen.

For mange er det muligt at fastholde amningen på andre tider fx tidlig morgen, eftermiddag og til natten. 

Når jeres barn er godt i gang i dagplejen, er det vigtigt, at det spiser mad hos jeres dagplejer ligesom det er vigtigt at være opmærksom på, at amme-måltider ikke tager appetitten fra de andre måltider.

Mad og måltider

Det er godt hvis jeres barn har prøvet at få andet mad end bryst/ flaske, (alt efter alder selvfølgelig) inden dagplejestart. Jeres dagplejer vil tilbyde jeres barn forskellig mad. Hav en tæt dialog omkring dette, for jo mere jeres dagplejer ved om, hvad jeres barn er vant til at få, jo bedre kan de første dage planlægges så overgangen fra hjem til dagpleje bliver så skånsom som muligt.

Bliv ikke bekymret, hvis der går lidt tid inden jeres barn spiser godt i dagplejen, det er helt almindeligt, og er det tilfældet, er det en god ide at tilbyde et godt og solidt morgenmåltid hjemmefra og et eftermiddagsmåltid, når I kommer hjem.

Noget med hjemmefra

Det kan lette overgangen til dagplejen, at jeres barn er vant til at blive trøstet f.eks med en sut, en klud eller en bamse. Hvis jeres barn ikke bruger sut, kan I vænne ham/hende til en klud eller lignende inden start i dagplejen. Det kan også være godt for jeres barn, at der ligger en t-shirt, der dufter dejligt og trygt af mor eller far i barnevognen. (Sov med t-shirten på og lad være med at vaske den!)

Barnevognen

Væn jeres barn til at sove i barnevognen hjemmefra. I dagplejen sover de allerfleste børn i deres egen barnevogn. Er jeres barn vant til, at I vugger det, eller at I går tur inden luren, kan det være en god ide at begynde øve jeres barn til i at falde i søvn uden barnevognen kører. Jeres dagplejer er selvfølgelig omkring jeres barn indtil det falder til ro i opstartsperioden. At vænne barnet til barnevognen er ikke muligt for alle, men fortvivl ikke, jeres barn skal nok finde ud af det.

Vis dit barn du er tryg

Vær overbevisende når I afleverer jeres barn i dagplejen. Tal positivt om det at være i dagpleje, også selvom jeres barn er lille og ikke forstår jeres ord endnu. Jeres ord og den stemning I skaber omkring dagplejen smitter af på jeres barn. Vær tro mod den beslutning I har taget for jeres barn og at det skal være i dagpleje. Det er en god idé, at lade jeres barn gå ind selv, så snart det kan det, og skal jeres barn bæres, så er et godt råd at vende jeres barn med ansigtet imod jeres dagplejer, idet I går ind af døren. 

At være sammen med andre end mor og far

Hvis I har mulighed for det, er det en god ide at vænne jeres barn til i kortere tid at være sammen med andre - både børn og voksne. Lad jeres barn være i andres hænder, mens I er omkring det. Gå eventuelt en lille tur mens mormor passer. Det er lettere for jeres barn at øve sig på adskillelsen fra mor og far sammen med mennesker det kender, og det er hjælpsomt for jeres barn, at det har prøvet at være sammen med andre.